Torsten Sandberg Kirjoitan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, joskus mahdottomastakin. Haluan edistää kaikenlaista keskustelua kaikista mahdollisista asioista.

Suomalainen Jumalten hämärä — Jussufin valtakunta on tullut lähelle.

Vuosikymmenten ajan tuntui siltä, että Suomen poliittinen järjestelmä on sementoitu. Uuden puolueen kasvu oli aina hidasta, ja vanhat kivitalopuolueet näyttivät pysyvän kerran hankituissa asemissaan iaikaikkisuudesta iankaikkisuuteen. Vuoden 2011 vaalien perinnöstä käytiin kesäkuussa 2017 kova pesänjako ja monen suusta on kuultu ärsyttävyyteen saakka vanhaa klisettä ”historia toistaa itseään.” Historiahan ei koskaan toista itseään ellei sitten ole kysymyksessä Suomen ja Ruotsin välinen kisailu jääkiekon saralla. Historia ei todellakaan toista itseään, se vain matkii itseään ja sillä on taipumusta nauraa irvokkaasti ihmislapsille jotka luulevat jotain tietävänsä.

Vanhat kivitalopuolueet ovat kovassa kriisissä. Uskottavuuden Kokoomukselta ja Suomen Keskustalta vie viimeistään kaikkien lehmänkauppojen äiti eli yhä syvenevä SOTE-sotku. Äänestäjät antanevat moiselle suhmuroinnille tuomion seuraavissa eduskuntavaaleissa. Toisaalta tuomio ei ole sen kummempi kuin muutaman prosentin äänikato. Demareillakaan ei mene kovin hyvin. Oireellista oli kuulla Aristoteleen kantapää-ohjelmasta, tuosta Ylen ykkösen kruununjalokivestä, että sana ”Demari” olisi saanut vallan erikoisen merkityksen kielessämme, ja nimenomaan nuorten keskuudessa. Demari olisi kaiken huonon, ”paskan,” synonyymi. Jos joku nuorempiin ikäluokkiin kuuluva sanoo että ”Tää on ihan demari tietsikka,” niin hän tarkoittaa sitä, että tietokone on ihan p-kamaa. Suomen Sosialidemokraatinen Puolue kyntää uskottavuusongelmissa joita se ei voita ainakaan nykyjohtonsa avulla.

Vanhat kivitalopuolueet ovat kuin vanhoja Jumalia Wagnerin oopperan näyssä; istuvat Valhallassa ja odottavat tuhoa. Valomerkki on tullut ja enää ei tarjoilla. Uudet Jumalat, Halla-ahon Perussuomalaiset ja Vihreät astuvat esiin ja nousevat seuraavissa vaaleissa Suomen suurimmiksi puolueiksi. On aika ottaa roomalaiset käyttöön ja lausua joitain ennustuksia:

I Perussuomalaiset onnistuvat profiloitumaan selkeästi, ja ennen kaikkea äänestäjien näkökulmasta katsottuna, uskottavaksi vaihtoehdoksi. Puolueen kannattajapotentiaali on jopa 35% ja vuoden 2019 vaaleissa 22 prosentin ääniosuutta ei ole mahdotonta saavuttaa.

II Halla-aho antaa potentiaalisille äänestäjilleen kuvan uskottavasta ja arvoilleen lojaalista poliitikosta. Hänen puhetyylinsä on sitä mitä on pitkään odotettu. Vastaus asioihin on ”kyllä” tahi ”ei.” Tämä yhdistettynä rauhalliseen olemukseen luo karismaa ja kuvan uudesta vaihtoehdosta. Juuri tällaista poliitikkoa on odotettu. Halla-ahossa on jotain joka on erityisesti milleniaalien mieleen. Milleniaalien äänestyskäyttätyminen on tekijä joka nostaa Perussuomalaiset suurimmaksi puolueeksi. Milleniaali ei kuuntele jaarituksia ”vaan katsoo netistä miten asiat ovat.” Ja joka hallitsee netin saa äänetkin. Halla-ahon kannatus on suurinta juuri alle 50-vuotiaitten keskuudessa. Milleniaaleille lähdekritiikki, ja suomalaisille muutenkin heikko psykohistoriallinen analysointikyky ei ole mikään leipälaji. Milleniaalit voivat radikalisoitua tavalla joka palvelee juuri Halla-ahon Perussuomalaisten agendaa. Maan suurimmaksi mielipide-manipulaattoriksi osoittautuu myöhemmän tutkistelun valossa Matias Turkkila.

III Vaikka halla-ahon argumentointi on kaikkea muuta kuin loogista, niin hänen tapansa muuttaa käsitteiden merkityksiä hienovaraisella tavalla vetoaa niihin äänestäjiin jotka ovat ennen äänestäneet vanhoja kivitalopuolueita. Kaiken lisäksi Halla-aho voi vetää uurnille aivan uusia äänestäjiä.

IV Vihreiden kannatukseen kanavoituu se mitä Sosialidemokraatit ja Vasemistoliitto eivät pysty hyödyntämään. Kaiken lisäksi Kokoomus menettää kannattajiaan Vihreisiin.

V Touko Aalto osoittautuu uskottavammaksi poliitikoksi kuin kovin populistiksi profiloitunut Ville Niinistö. Aallon argumentaatio vetoaa Sosialidemokraatien kannattajiin ja vie ponnen Li Anderssonin johtaman Vasemmistoliiton jo hieman orastaneelta nousulta. Aallon puheessa on hienostuneita luokkavihan kyllästämiä säikeitä ja tämä "piilo-populismi" puree todella terävästi.

Mutta entäs se tulos? Käviskös vaikka seuraava. Ja kysehän on vuoden 2019 eduskuntavaaleista.

Perussuomalaiset      22,0%
Vihreät                        17,5%   
Kokoomus                  16,5 %   
Suomen Keskusta      14,5%   
Sosialidemokraatit    13,5%  
Vasemmistoliitto         7,0%      
Kristilliset                      3,5%     
Erkoopee                      3,5%    
Muut                             2,0% 
     

Ajat muutuivat ja kaikki käy Suomessakin paljon nopeammin kuin ennen. Vihreät tarvitsivat vuoden 2019 voittoonsa 40 vuoden työn jos katsotaan Koijärven tapahtumia vuonna 1979 aktioksi jossa liike tuli tavallaan koko kansan tietoisuuteen. Vaikka hopeaa tuli niin luvattuun maahan he pääsivät korpivaelluksensa jälkeen.

Valhallassa istuu Orpon ja Sipilän kanssa myös joukko Sinisen menneisyyden poliitikkoja: Sampo Terho, Jussi Niinistö, Simon Elo ja on siellä myös Maria Lohela. Saiko Soini suurlähettilään paikan Lontoosta? Sitä ei kristallipallo vielä kerro. Kysymykseen miten tuollaisen vaalituloksen jälkeen on mahdollista saada maahan toimintakykyinen hallitus on myös hyvin vaikeaa vastata. Jussufin, nimi jota leikillisesti Halla-ahosta tässä käytämme, valtakunta on koittanut, mutta saako hän pääministerin tehtävän? Halla-ahon pelon vallassa jopa Sosialidemokraattien joukosta on kuultu jopa kovin kummaa ja heille epätavanomaista puhetta. Demari-leimasta on kuitenkin vaikea päästä eroon.  Kovin on utuista…

https://www.youtube.com/watch?v=Mb3iPP-tHdA

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

olix Pekka rosentit oikein!? siis tuliko sata??

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Auran miähen ennustus kuulostaa siltä että voisi kyllä toteutuakin, Riippuu toki odottamattomista tulevaisuuden tapahtumista, jäämme odottelemaan sellaisia, vanha ei enää kelpaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tämä "näky" toimii varmasti ihan yhtä hyvin, kuin tolpassa nököttävä julistus: "Jeesus tulee kohta ja noutaa omansa, oletko valmis?"

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

kaikki mitä sanotaan tulevasta on aina ennustamista. tieteelläkin on tapana ennustaa. aistin hieman ylenkatsovaa ja ylimielistä suhtatumista kommentoijan suunnalta. kehotan kuitnekin miettimään edes minuutin asjan sitä että "jos tuo voisikin olla totta." kirjoitin tuon kaiken ihan vakavalla mielellä ja en ole halla-ahon kannattaja, enkä liioin vihreiden kannattaja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Voi mennä hämmentävän lähellekin.
Näen että nimenomaan PS:n vaalituloksen ennustettavuutta vaikeuttaa se, miten monet potentiaaliset katastrofit laukeilevat ek-vaaleihin mennessä. Jos tämä minimalistinen kasvubuumi taittuu ja saman sysyynlaukeaa euroskleroosi pahassa ja lohduttomassa muodossaan ja samalla euromaiden näkemyserot johtavat radikaaleihin johtopäätöksiin, mitä tilaa Turkki, Venäjä ynnä muut sutena hyökkäävät hyödyntämään ja lietsomaan, niin soppa voi palaa tosi pahasti pohjaan. Se taas sulattaisi kivitalopuolueiden eväät varsin rupisella tavalla.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

muuttujia on paljon kuten kuvaat. en kuitenkaan lähde säätämään tätä enustusta sen enempää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tätä "kivitalopuolueiden" auringonlaskua on ennustettu vuosikymmeniä, ja ne ovatkin vuorollaan sukeltaneet. Niiden etu uusiin protestipuolueisiin nähden on kuitenkin se, että ne ovat olleet koko Suomen ajan. Kivijalka vaikuttaisi olevan kalliolla. No kaikkihan voi toki muuttua, kuten esim. Ranskassa todistimme.

Vihreiden ja tynkäpersujen ongelma on yhteinen, ne eivät kestä vastuuta. Siksi vihreät joutuivat poistumaan aiemmin hallituksesta ja siksi persut repesi kahdeksi ryhmäksi. Nyt vihreitä johtaa entinen kiihkomielinen kommunisti, mikä tekee vihreistä auttamattomasti nykypäivän SKDL:n. Toisaalta tynkäpersuja johtaa äärioikeistolainen sivari-moniperheinen, joka vastustaa kiihkeästi moniavioisuuden sallivaa islamia? Eli, voivatko persut ja vihreät olla samassa hallituksessa? Kuka lähtee persujen kanssa hallitukseen, vaikka he olisivat suurin puolue?

Vielä pari sanaa puolueiden jäsenten keski-iästä. Suurilla vanhoilla kivitaloilla siinä ei ole kovin suurta eroa. Pikemminkin siinä näkyy eniten vastuussa olleiden puolueiden traditio, mitä kunnioitetaan historiallisessa valossa. On hyvin rohkeaa kuvitella vihreiden tai persujen kannatuksen lepäävän "kalliolla". Kissanpojan silmät aukeavat monilla.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

ihan hyvä kun tuota termiä "kivitalopuolue" aletaan käyttämään. vanhat puolueet ovat todellakin olleet koko suomen tasavallan ajan ja halla-ahon persuilla ja vihreillä on vielä matkaa kivitalopuoueiksi. tokko sitä asemaa koskaan saavuttavat. olisihan se paradoksi jos vihreät ja persut olisivat samassa hallituksessa. ei oikein moiseen jaksa uskoa. onkohan enemistähalltiusten aika ohi ja onko myös perinteinen hallitus/oppositio-asetelma mennyttä. vaikein pala tuossa palapelissä voi kuitenki. olla vihreät, ja siinäkin tapuksessa että persut ovat totaalisesti ulkona hallituksesta. persujen mahdollinen suurvoitto takaa sen, että hallitusta ei voitaisi muodostaa ilman vihreitä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Nyt vihreitä johtaa entinen kiihkomielinen kommunisti, mikä tekee vihreistä auttamattomasti nykypäivän SKDL:n."

Eero, mitä helvettiä? Ei muuten tee.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

vihreissä on monenkarvaista sakkia kuten oli eskoodeeellässäkin. se on ehkä ainoa yhtymäkohta. tosin vanhoja kunnon linkolalaisia ei vihreissä juuri ole. toki kaikki myäntävät että pena on hyvä heppu ja tietyllä tavalla oikeassa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #14

Minä en myönnä ja se on ihan hyvä vaan, ettei Linkolan linjoilla olevia juuri löydy.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Pentti Linkola ei ole kuulunut Vihreisiin päivääkään.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Otit Torsti riskin. Jos osut, niin otan sen tittelin käyttöön, jolla sinun nimittelyä jo aiemmin uhkailin. Itse tässä taannoin veikkalin 15% kannatusta meille PeSulle. Ei sitä nyt ole sentään kiveenhakattu, vaan teen korjauksen, jos aihetta ilmenee.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

riskin ottaminen. kyseessä on tilanne jossa naispuolinen henkilö ottaa puolisokseen ruumiinvoimiltaan vahvan miehen. perinteisesti on kyse ollut
luontiasesti voimakkaan miehen ottamisesta elämänkumppaniksi. noin 30 vuoden ajan on kiistelty siitä pitääkö käsite sisälleen sen, että mennään naimisiin
bodarin kanssa. riksin ottaminen ei ole sukupuolineutraali käsite eikä sitä voida soveltaa feminiinisellä tavalla.

no katotaan miten käy! aikaa on vajaat kaksi vuotta. gallupit tulevat kertomaan suunnan jo varsin pian.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pistäisin ennustuksen samaan kategoriaan kuin erään puolueaktiivin julistuksen ennen viime presidentinvaaleja: Soini tulee saamaan 50-70% kannatuksen. Kehtaakohan moista julistusta saarnannut helppoheikki katsoa peiliin enää?

Samaan laariin menee Jeesuksen toinen tuleminen tai Kreikan ero eurosta. Senhän piti muutamien saarnamiesten mukaan tapahtua syksyllä 2013. Kyllä meille valehdellaan.

Itse elän siinä uskossa että se ketä elää, näkee. En rohkene ennustaa tulevaisuutta. Jos asiat menevät huonosti niin pitää varautua kierrättämään vahinko muilla.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

ennustaminen, mitä se on. kuten sanoin jo eräässä aiemmassa kommentissa niin tieteessäkin ennustetaan. ja olen vain yrittänyt ottaa lähtökohdiksi tosiasioita ja todennäköisyyksiä. kerrataanpas niitä nyt:

I suomen poliitinen ja henkinen ilmapiiri on radikalisoitunut
II suomessa on paljon muukalaisvastaisuutta
III suomessa on paljon eu-vastaisuutta
IV suomalaiset eivät ole kovinkaan hyviä lähdekritiikissä
V suomalaisilla ei ole kovinkaan hyvä psykohistoriallinen taju
VI sipilä, orpo ja aivan erityisesti soini ovat pilanneet poliitikkojen uskottavuuden
VII halla-aho on jo nyt suosittu
VIII kansalaiset ovat suivaantuneet sote-sotkusta ja lehmänkaupoista

kuten huomaat niin pöytä on katettu jussufille ja myös toukolle. em. faktojen perusteella on helppo ennustaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaikki järjestyy kyllä.

Se vaan on semmosta meitin tämmösten ihmisten, kuten Preeti useaan otteeseen toteaa teoksessa Täällä Pohjantähden alla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tulos voi toteutuakin, jos Perussuomalaiset pehmentävät sosiaalipolitiikkaansa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä ennuste, kun se toteutuu, ja miksei toteutuisi ? Tuskinpa äänestäjistä muut kuin kepulit ja osa kokkareista on oikeasti tyytyväisiä tähän poliittiseen suhmurointiin. Tyytymättömyyttä on kovasti ilmassa ja kun meno jatkuu tällaisena, niin ei se protesti ainakaan heikkene. Äänestäjällä kun ei ole muuta keinoa ilmaista tyytymättömyyttään, kuin äänestämällä toisin.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

mikään ei ole kuten se oli ennen. tämä on uutta suomessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hauska teksti!

Itsekin veikkaan vihreiden ja uuspersujen olevan vahvoilla ensivaaleissa.

Uusi jallitus lienee kuitenkin kok+vihr+sdp.

Ja tietenkän mikään ei tule muuttumaan, vaan sama wanha meno tulee jatkumaan..

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

hauska... hyvä kun jokus ajattelee asian näinkin. kirjotin kyllä kaiken ihan vakavissani ja tarkoin asioista puntaroituani.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tarkemmin sanottuna teksti sisältää hauskaa sanailua.

Sisältö on asiallinen.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

lisäsin kohtaan V seuraavan sisällön:

"Aallon puheessa on hienostuneita luokkavihan kyllästämiä säikeitä ja tämä "piilo-populismi" puree todella terävästi."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ahaa. No sittenhän Aalto on jotain mitä juuri nyt kaivataan. Pitääpä kuunnella tai lukea löytääkö meikäjuntti noita hienostuneita säikeitä.

Toimituksen poiminnat