Torsten Sandberg Kirjoitan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, joskus mahdottomastakin. Haluan edistää kaikenlaista keskustelua kaikista mahdollisista asioista.

Arkadianmäen kolossi on vaikeuttanut hyvinvoinnin kehitystä.

Erilaisia näkemyksiä varmasti löytyy. Niitä ei aina ruodita; suhtautuminen eduskuntatalon tarpeellisuuteen. Tietysti on monenlaisia mielipiteitä asiasta. Joku näkee Arkadianmäen kolossin eli eduskuntatalon "Vapausvuoren demokratia-temppelinä," joillekin se on "Orjamäen kolossi."

Miksi näen eduskuntatalon, Arkadiannäen kolossin, vahingollisena ilmiönä. Useasta ei syystä.

Suomi on kehittynyt maa ja täällä tarvitaan toimivaa hallintoa. Sikis täällä pitää olla riittävästi hallintorakennuksia. Mutta lopulta on kysymys mittakaavasta. Suhteellisuudentaju ei ole suomalaisilla aina kohdallaan. Tänne ei kannata rakentaa Maracana-stadionin kaltaista futis-pyhäkköä Veikkaus-liigan jalkapallo-otteluiden tarpeisiin.

En enää usko että eduskuntalo on tarpeellinen. Sen remontti on ollut rahojen tuhlausta. Sen olemassaolo ei ole demokratian toimimisen edellyts. Ihan hyvin on pärjätty Sibelius-Akatemiankin puitteissa. Sen olemassaolo ja turhan kallis korjaaminen on luonut demokratian vastaista henkeä, ja heikentänyt uskoa yhteisten asioiden hoitoon. Tästä on vankkana ja varman osoituksena äänestysaktiivisuuden rapautuminen vaali vaalilta.

Ymmärrän että puolueiden edustajat haluavat poliittiselle teatterille prameat puitteet. Hanke on kuitenkin kääntynyt puolueita vastaan. Jos se olisi siihen uhrattujen resurssien arvoinen — mikä ei näytä ilmeiseltä — ja edistäisi yhteisten asioiden hyvää hoitoa — joka ei meillä toteudu — pitäisi siihen satsata vielä enemmän voimavaroja, ja näin demokratia voisi saada paremman ilmenemisalustan.

Ratkaisuja on olemassa muitakin, ja ne voivat olla kustanustehokkampiakin. Demokratia ei ole riippuvainen hienoista kulisseista, vaan siitä, onko sillä riittävän tehokkaat ja toimivat ilmenemismahdollisuutensa, rakenneresurssit. Yhteiskunnassamme piileviä väärinkäytöksiä ei pidä sallia, ja niiden ylenpalttinen esillä pitäminen ei hyödytä ketään. Perinpohjaisuutta tavoitteleva pröystäily ja yltiöpuolue-poliittinen suhtautuminen on kansalaisten syvää halveksimista.

Muistaa pitää vielä kansainväliset kokemukset ja historialliset opetukset. Demokratian nimissä tomivista paikoista on tullut kasvualustoja monille epäterveille ilmiöille. Niitä ei ole tarpeen kuitenkaan eritellä. Ei olisi niiden jatkuva ylläpito eduksi Suomelle ja suomalaisille. Kuitenkin se ruokkii epäterveitä organisaatioita jotka aika ajoin toimivat rikollisjärjestöjen tavoin.

Suomi on nykyaikainen, kansainvälistyvä ja demokraattinen maa. Kaikki näitä hyveitä pitää koko ajan pitää esillä ja edistää. Demokratian suhteen meillä on toki vielä tekemistä. Demokratian ja sen olemuksen ymmärtämisen eteen pitää vielä tehdä paljon töitä. Tämä on kuitenkin enemmän kestävyyslaji vaikka taitoakin tarvitaan. Kaikki mitä tehdään edistyksen eteen ei aina välttämättä kehitä sitä. Joskus mennään perse edellä puuhun. Lopulta on kyse siitä miten teemme tästä maasta vielä paremman oikeudenmukaisen paikan paikan kaikille meille elää, olla, asua ja miettiä ”miten olla kuin eleä.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meinaatko että oltaisiin pidetty pikkuparlamentti ja kansanedustajien työtilat, mutta annettu eduskuntatalon rapistua joksikin nähtävyydeksi à la Akropolis, vai purettu ja myyty tontti vaikka hotelliksi?

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

etkös näe metsää puilta ja ymmärrä mistä tässä avauksessa on kyse?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, uudistajat pitäisi uudistaa, mutta kun on ne vaalit:)

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

tämä pieni juttu oli pardodia jan vapaavuoren "suurmoskeija-jutun" johdosta jos joku ei sitä huomannut.

Toimituksen poiminnat