Torsten Sandberg Kirjoitan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, joskus mahdottomastakin. Haluan edistää kaikenlaista keskustelua kaikista mahdollisista asioista.

Kivitalopuolueet, Timo Soini ja onnettomat Nuorperussuomalaiset.

Tänäinen Timo Soinin ilmoitus ilmoitus on saanut monet arvioimaan puolueen tulevaisuutta. Joukossa on politiikan tutkimuksen ammattilaisia ja myös monia kansalaisjournalisteja. Yleensä vaalien aikana paljon näkyvyyttä saava polittikan tutkija Erkka Railo on mm. lausunut seuraavasti: "Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ilmoitus jättää hakematta jatkokautta puolueen johdossa merkitsee puolueelle epävarmuuden ajan alkua.” Samainen Railo näkee puheenjohtajan vaihtumisen riskinä populistiselle puolueelle.

Koska meissä kaikissa asuu pieni Konsta Pylkkänen niin asioita on katsottava aina laajemmista näkökulmista. Railo puhuu norsunluutornistaan kuten suomalaiseen asiantuntijakulttuuriin kuuluukin. Huomio kiinnittyy hänen lausumassaan kuitenkin ilmaisuun ”epävarmuuden ajan alku.” Mutta onko Perussuomalaiset koskaan eläneet mitään varmuuden aikaa?

Suomalaisen poliittinen järjestelmä on sementoitunut. Uuden puolueen on vaikea nostaa kannatustaan nopeasti. Vihreiltä on mennyt käytännössä neljä vuosikymmentä aikaa vakiinnuttaa asemansa keskisuurena puolueena. Kristillinen liitto/kristillisdemokraatit ei kyennyt koskaan nousemaan keskikastiin. Jonkinlaisena kummajaisena Ruotsalainen kansanpuolue on säilyttänyt kannatuksensa ja asemansa näihin aikoihin saakka. Uusista yrittäjistä esim. Piraattipuolueella on matkaa ainakin kuluva vaalikausi, mahdollisesti toinenkin, ensimmäisiin kansanedustajiinsa. Perussuomalaiset eivät näytä onnistuvan kivitalopuolueen luomisessa.

Suomessa on kolme perinteistä kivitalopuoluetta; Suomen Keskusta, Sosialidemokraatit ja Kansallinen Kokoomus. Oppositioon joutuminen ei ole millekään näistä puolueista kohtalonkysymys, sillä niiden kannatus on hakattu ikäänkuin elävän kiven sinikäyrään. Suomessa on mahdollista että oppositio-puolueen kannatus nousee vaikka se ei tekisi mitään merkittäviä valtiopäivätekoja oppositiossa, tai että sillä olisi jokin hyvä vaihtoehto hallituksen harjoittamalle politiikalle. Kun tähän yhtälöön lisätään se, että jostain kumman syystä se puolue jonka sinikäyrä on korkeimmillaan vaalien aikana, ts. saa suurimman kannatuksen ja eniten kansanedustajia nousee pääministeripuolueeksi, niin olemme Sääntö-Suomen syvimmän olemuksen äärellä.

Mutta mitä ovat nämä kivitalopuolueet joihin Perussuomalaisillakin on vielä pitkä matka? Lyhyesti asian voi ilmaista seitsemällä eri tekijällä. Tietyllä tavalla kaikkien on toteuduttava ja epäonnistuminen yhdessäkin voi pilata koko hankkeen, tehdä puolueesta onnettoman puolueen, vaikka kaikki muut kuusi tekijää olisivatkin kunnossa:

I Puolueella on oltava vakiintunut kannattajakunta ja taustallaan selkeästi profiloitunut  intressiryhmä.
II Puolueella on oltava vakiintunut puoluekoneisto.
III Puolueella on oltava demokraattinen johtamistapa.
IV Puolueella on oltava kestävä taloudellinen rakenne ja sen toiminta ei saa olla liiaksi puoluetuen varassa.
V Sen on saatava kuusissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa yli 15% kannatus päästäkseen kivitalopuolueiden kannatuksen sinikäyrille.
VI Sen on oltava kaksi kertaa pääministeripuolueena.
VII Hyvä, kehittyvä ja uudistuva puolue-ohjelma on eduksi. Mutta toisaalta se ei ole välttämättömyys, pelkkä puolueohjelma riittää nykyään.

Eli puolueen pitäisi olla kaikin tavoin ”sivistynyt hanke.” Jokainen voi miettiä esim. Perussuomalaisten suhteen onnistuiko kivitalopuolue-projekti, ja jos ei onnistunut niin miksi ei. Perussuomalaiset on toki varsin nuori ilmiö suomalaisessa puoluekentässä. Timo Soini on mielellään puhunut puolueensa kohdalla ns. ”uudesta puolueesta” puhumalla itse vanhoista puolueista. Perussuomalaiset on itse asiassa Suomen Pientalonpoikien / Suomen Maaseudun puolueen jatkumoa. Tietyllä tavalla Perussuomalaiset on moderni versio alkuaikojen Maalaisliitosta joka populismissaan ja luokkavihassaan jättää Soinin puolueen varsin onnettomaksi yrittäjäksi. Suomen Keskustaa voidaan pitää aitona, Perussuomalaisena Puolueena ja Soinin hoitamaa Veikko Vennamon perintöä pitäisi kutsuman Nuorperussuomalaisiksi.

https://www.youtube.com/watch?v=Tmy6G222LuI

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mikä onkaan enemmän kuin ihminen? Kaikki kaikessa hänen työnsä täällä kuupan alla, vain nimi jää jos sitäkään.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

Enemmän kuin ihminen on vaatimaton ihminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikein! Mutta pitää ensin olla jotain sisällä, että voi jättäytyä vaatimattomaksi, muuten on pelkästään ontto ja lisäksi vaatimaton. Ei sellaisella ole mitään virkaa tai paikkaa.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg Vastaus kommenttiin #3

Soinistako puhut!? Mikset Ari taas kehitäisi kunnon palindromia. Taannoin pistit kehiin tällaisen puolinaisen:

allah allia mallivalaili, alavilla mailla hallan vaara

ko. palindromi jäi äänneleikiksi joka hyvällä tavalla jäljittelee arabian kieltä kuten seuraavakin: älä viitti alaviitti, alin ylin allah on..

pitä kehiin jotain pyhä-illan piristeeksi. palindromin muuttujat:

halla-aho
soini
kauhu/pelko
terho
jyväskylä
homma

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Tässä palindromi siitä miten Maria Lohelasta leivottiin tai iskettiin eduskunnan puhemies:

Ale Holma iske hei mehupäät, iske sian osat, olette ulalla. Tupeksi ope pois keput, alla luettelo tasonaiseksi, tää puhemieheksi a´ M. Lohela!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilo älykallo Jammo Halla-aho herttilo älyksävy Jomi Tini osasi kauhu puhua; kisa Soini Timo Jyväskylä olit Terho haalla homma jolla kylä oli.

Tuliko kaikki mukaan?

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

kyllä se on selvä oivio, mutta ymmärsitkö mitä kirjoitit? piti puhua politiikka mutta alkoikin bucolica-pidot!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Terhon kohdalla on moka, pitemmälle en tarkastanut.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

avauksen sisältöön tässä nyt kaipaisi kommenttia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilo älykallo Jammo Halla-aho hrettilo älyksävy Jomi Tini osasi kauhu puhua; kisa Soini Timo Jyväskylä olit Terho haalla homma jolla kylä oli.

Kiitos on tuo lukihäiriö joskus riesana.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg Vastaus kommenttiin #10

onko tuo "hrettilo" jokin riita?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg Vastaus kommenttiin #16

entäpä älyksävy? onko se mitä, siis mitä se on?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älä siä villoiksi, iski Olli Väisälä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Soinin osalta hanke on onnistunut, PS:n Yrjönkadun puoluetoimisto on kivitalossa eikä oppositioon joutuminen ole kohtalonkysymys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

soini ja kumppanit ovat onnistuneet siirtämään puolueen rahoja säätiöönsä pahan päivän varalle. itse soini saa jo täyden kansanedustajan eläkeen vaikka jäisi pois eduskunnasta ja elinikäinen diplomaattipassi palveluksistaan suomen pääministerinä. elikkä kyllä hän voi alkaa jo down-shiftariksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja jäähän eduskuntaan Timon puumerkki, Lex Soini.

Toimituksen poiminnat